Te milyen OKJ-s képzésnek látod értelmét?

Magasak a felvételi ponthatárok 2012 -ben? Milyen szakmát válasszak? Az emberek többsége nehezen dönt.

Amikor szakmát választunk mit érdemes mérlegelni? Mi legyen a prioritás? Olyan képzésre menjek, melyet ha elvégzek, jók a kereseti lehetőségek? Vagy inkább olyan képzést érdemes választani-különösen a mai munkanélküliségtől sújtott világban- amit ha elvégzek, viszonylag könnyen el fogok tudni helyezkedni (még ha a várható fizetés kevés is)? Esetleg menjek a többség után, és tanuljak valamilyen divatszakmát? Vagy csak az elhivatottság számít? Ti mit gondoltok
milyen OKJ-s képzést érdemes választani?

Egyáltalán érdemes-e OKJ-s tanfolyamot végezni?

Ezen az oldalon ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Ha a felvételi ponthatárokat 2012 -ben nem sikerül elérned, vagy a drasztikus létszámcsökkentés miatt nem szeretnél a felsőoktatásban továbbtanulni, akkor érdemes elgondolkodni egy államilag támogatott OKJ-s képzésen!

Ha ide kattintasz: META SZAKKÖZÉPISKOLA, több mint 20 OKJ képzés közül választhatsz!


A konkrét tanfolyamokkal kapcsolatos megjegyzéseket az adott tanfolyamhoz is írhatjátok, az általánosabb (szakmaválasztás, iskolák stb.) pedig ide-KATT!



META SZAKKÖZÉPISKOLA, ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT OKJ-S KÉPZÉSEK


2010. július 2., péntek

Targoncavezetői tanfolyam


Targoncavezetői tanfolyam - Targonca jogosítvány

A tanfolyam résztvevői államilag elismert Targoncavezető OKJ-s szakképesítő bizonyítványt kapnak.OKJ száma: 31 582 06 0100 31 05

Az anyagmozgatás gépesítése igényli a szakképzett munkaerőt. A Targoncavezetői tanfolyam résztvevői a tanfolyam elvégzése után megszerzett szakképesítéssel kíváló lehetőséget kapnak arra, hogy növeljék elhelyezkedési esélyeiket a munkaerőpiacon. Az építőiparban, a szállítás, raktározás területén, logisztikákban, áruházakban kínálkozik targoncás állás. A targoncavezetői állások betöltéséhez folyamatosan keresik a megfelelően képzett, targoncákat kezelni tudó szakembereket.

A targoncavezető tanfolyamon való részvétel előfeltétele:
8 általános iskolai végzettség és orvosi alkalmassági.

A targoncavezető tanfolyam tantárgyai
Általános gépkarbantartás (gyakorlati vizsga)
Targoncavezetők speciális feladatai ( szóbeli és gyakorlati vizsga)
Emelőgépek kezelése (gyakorlati vizsga)

A targoncavezetői szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
•Áttekinti a rendelkezésére álló dokumentumokat
•Gépbiztonsági és üzembiztonsági ellenőrzést végez
•Üzembe helyezi a gépet
•Gépet üzemeltet, karbantart
•A gépet üzemen kívül helyezi
•Munkakezdéshez szükséges feladatokat végez
•Targoncát vezet
•Betartja a munkavédelmi és különleges munkabiztonsági előírásokat

A targoncavezetői OKJ-s végzettség önmagában nem elegendő a targoncás munkakör betöltéséhez.A 40/2009 (VIII.31.) KHEM rendelet előírja, hogy a targoncás munkakör betöltéséhez gépkezelői jogosítvány is szükséges.

A rendelet a targoncákat három gépcsoportba sorolja.
vezetőüléses targonca
vezetőállásos targonca
gyalogkíséretű targonca

A korábban megszerzett targonca jogosítvány a bejegyzett géptípusok kezeléséhez 2015. december 31.-ig használható, de csak akkor, ha az emelőgépek (targoncák) esetében államilag elismert OKJ-s szakképesítéssel is párosul.

4 megjegyzés:

  1. A targonca vezetői és minden egyéb gépkezelői engedélyt igénylő emberek többsége kétkezű kevés fizetésből éldegélő munkás aki elvégzi a piszkos munkát,mert mindenki nem ülhet az irodába és azok akik eldöntik,hogy mi érvényes és mi nem valószinűleg nem űltek sosem targoncán és egyéb gépeken.Megint a dolgozó szegény munkás bőrét fejtik le.Ennyi erővel a közúti járművezetői engedélyeket is be kellene fagyasztani!De azt nem lehet mert ott akadnak befolyásos emberek is!!!!!!!!!!!!!!Büszkék lehettek magatokra ti külön fajok

    VálaszTörlés
  2. Ha arra gondolsz, hogy 2015-ig érvényesk a mostani jogosítványok és utána újra kell csinálni egyetértek!

    S. Attila

    VálaszTörlés
  3. Most készülök tenni "jogsit" mert előreláthatólag hónapokon belül megszűnik a munkahelyem. Raktárban targoncázok, papírok nélkül.
    Ha valaki érti ezt a mai "rendeletes" hablatyot elmagyarázná?

    Kell nekem egy Targoncavezetői = Targonca jogosítvány? (kb. 80-90E HUF) és ezen felül még egy valag pénzért a gépkezelői?
    Más oldalakon azt írják nem elég a bizonyítvány az eredményes tanfolyam után, hanem targoncavezetői jogosítvány is szükségeltetik.
    Szóval ez nekem kezd magas lenni.

    Ha valaki tudja az egyszerű megoldást kérem írjon: konczold@gmail.com

    VálaszTörlés
  4. Kell az OKJ-s bizonyítvány a kategória igazoló lappal, ha logisztikai cégnél, vagy olyan helyen, ahol közúti árú szállító járművet előkészít, vagy megrak, ahhoz kell a "sárga" fényképes targonca vezetői jogosítvány is!

    VálaszTörlés