Te milyen OKJ-s képzésnek látod értelmét?

Magasak a felvételi ponthatárok 2012 -ben? Milyen szakmát válasszak? Az emberek többsége nehezen dönt.

Amikor szakmát választunk mit érdemes mérlegelni? Mi legyen a prioritás? Olyan képzésre menjek, melyet ha elvégzek, jók a kereseti lehetőségek? Vagy inkább olyan képzést érdemes választani-különösen a mai munkanélküliségtől sújtott világban- amit ha elvégzek, viszonylag könnyen el fogok tudni helyezkedni (még ha a várható fizetés kevés is)? Esetleg menjek a többség után, és tanuljak valamilyen divatszakmát? Vagy csak az elhivatottság számít? Ti mit gondoltok
milyen OKJ-s képzést érdemes választani?

Egyáltalán érdemes-e OKJ-s tanfolyamot végezni?

Ezen az oldalon ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Ha a felvételi ponthatárokat 2012 -ben nem sikerül elérned, vagy a drasztikus létszámcsökkentés miatt nem szeretnél a felsőoktatásban továbbtanulni, akkor érdemes elgondolkodni egy államilag támogatott OKJ-s képzésen!

Ha ide kattintasz: META SZAKKÖZÉPISKOLA, több mint 20 OKJ képzés közül választhatsz!


A konkrét tanfolyamokkal kapcsolatos megjegyzéseket az adott tanfolyamhoz is írhatjátok, az általánosabb (szakmaválasztás, iskolák stb.) pedig ide-KATT!



META SZAKKÖZÉPISKOLA, ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT OKJ-S KÉPZÉSEK


2010. augusztus 20., péntek

Szakképzési reform, általános iskola után rögtön szakképzés?

Forradalmi áttörés készül a szakképzésben, a hároméves oktatási idő visszaállításával.


A nemzetgazdasági minisztérium illetékes államtitkára úgy fogalmazott a minap, forradalmi áttörésre készülnek a szakképzésben. Előrevetítette a hároméves formát, mondván nagyobb hangsúlyt kell helyezni a munkahelyen töltött gyakorlatra. A gazdaság igénye is erre ösztönzi az oktatást, ami jelenleg túlságosan elméletorientált. Való igaz, a szakképzés megreformálása az elmúlt években többször napirendre került. Jól emlékszem, amikor az volt a varázsszó, hogy a gyerekeknek kitolódik a pályaválasztási időszaka, nem kell már 14 évesen eldönteniük - mert hogyan is tudnák -, milyen szakmát szeretnének tanulni. Meg egyébként is, fontos, hogy a gyerek nyolcadik után is tanuljon történelmet, magyart... Bevezették a négyéves szakképzési rendszert, s a 9-10. évfolyamon valóban a közismereti tárgyak kerültek hangsúlyba, de azért már alapozhattak a jelentkezéskor választott szakmacsoportra. Ha az élelmiszerorientált területet vesszük, ebbe tartozik például a pék, pék-cukrász, vagy húsipari termékgyártó szakma. A négyéves képzésből valójában a 11-12. évfolyam maradt a mesterség elsajátítására. Egyre többször elhangzott, ez kevés, ennyi idő alatt nem tudják megtanulni a szakmát. Ennek érdekében néhány területen meg is emelték a tanulmányi időt, egy, vagy másfél évvel. Végül is négy-öt év után kapott szakmunkás-bizonyítványt a diák, miközben a szakközépiskolás ennyi idő alatt érettségit szerzett. Persze aki akart, a szakképző iskola után még tanulhatott e bizonyítványért. Az utóbbi években mind gyakrabban felmerült, változtatni kell a szakképzésen. Nem azért jelentkeznek ezekbe az intézményekbe a gyerekek, hogy hosszú éveket az iskolapadban töltsenek. Mielőbb pénzt akarnak keresni, meg aztán, mint gyakran hallani, a gazdaságnak is igen nagy szüksége van a szakképzett fiatalokra.

Tehát a forradalmi áttörés nem más, mint az egykori hároméves, gyakorlatorientált okj képzés visszaállítása. Ellentmondás jócskán akad, hiszen a felnőttképzési program keretében akár öt hónap után kézbe kerülhet a szakmunkás-bizonyítvány. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ténylegesen előbbre jön a szakmaválasztás időpontja, a gyerekek már hetedikben, nyolcadikban eldönthetik, lakatosnak vagy hegesztőnek jelentkeznek. Úgy tűnik, a szakiskolai közismereti képzés háttérbe szorulását vagy akár elmaradását senki nem hiányolja. Mondják, az általános iskolának kell olyan alapokat teremteni, amire nyugodtan építhet a szakképzés. A mai világban azért ennél csak többre lenne szükség. Már csak azért is, mert annyiszor szóba kerül a kétkezi munka presztízse. Persze ehhez meg kell találni a helyes arányt elmélet és gyakorlat között úgy, hogy a képzési idő se tolódjon ki irreálisan hosszúra. Mindenesetre most tizennyolc év a tanköteles korhatár.


A hároméves szakképzés bevezetésével ebből is engedni kell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése