Te milyen OKJ-s képzésnek látod értelmét?

Magasak a felvételi ponthatárok 2012 -ben? Milyen szakmát válasszak? Az emberek többsége nehezen dönt.

Amikor szakmát választunk mit érdemes mérlegelni? Mi legyen a prioritás? Olyan képzésre menjek, melyet ha elvégzek, jók a kereseti lehetőségek? Vagy inkább olyan képzést érdemes választani-különösen a mai munkanélküliségtől sújtott világban- amit ha elvégzek, viszonylag könnyen el fogok tudni helyezkedni (még ha a várható fizetés kevés is)? Esetleg menjek a többség után, és tanuljak valamilyen divatszakmát? Vagy csak az elhivatottság számít? Ti mit gondoltok
milyen OKJ-s képzést érdemes választani?

Egyáltalán érdemes-e OKJ-s tanfolyamot végezni?

Ezen az oldalon ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Ha a felvételi ponthatárokat 2012 -ben nem sikerül elérned, vagy a drasztikus létszámcsökkentés miatt nem szeretnél a felsőoktatásban továbbtanulni, akkor érdemes elgondolkodni egy államilag támogatott OKJ-s képzésen!

Ha ide kattintasz: META SZAKKÖZÉPISKOLA, több mint 20 OKJ képzés közül választhatsz!


A konkrét tanfolyamokkal kapcsolatos megjegyzéseket az adott tanfolyamhoz is írhatjátok, az általánosabb (szakmaválasztás, iskolák stb.) pedig ide-KATT!



META SZAKKÖZÉPISKOLA, ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT OKJ-S KÉPZÉSEK


2010. július 2., péntek

Idegenvezető tanfolyam

IDEGENVEZETŐ TANFOLYAM

Az idegenvezető tanfolyam OKJ azonosítója: 54 812 01 1000 00 00

Az idegenvezető képzés szintje:
Emelt szintű szakképesítés

Az idegenvezető képzésre való jelentkezés feltétele:
Érettségi bizonyítvány

Az idegenvezető OKJ végzettséggel betölthető munkakör:
Idegenvezető (FEOR 3642)

Idegenvezető tanfolyamok:
Gtb idegenvezetői tanfolyam

Az idegenvezető munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat, valamint a belföldi túrákon (országjáráson, kiránduláson, városnézésen, szakmai programokon) résztvevő magyar vendégeket megismerteti az ország idegenforgalmi, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar, illetve idegen nyelven. Az idegenvezető gondoskodik a csoport részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról, valamint magyar csoportok külföldre kísérése során csoportkísérői teendőket lát el és tolmácsol.

Az idegenvezető képzés moduljai:
Adminisztráció végzése
Kommunikációs tevékenység gyakorlása
Idegenvezetői adminisztrálás
Idegenvezetés gyakorlata
Idegenforgalom elmélet

A modulok részletes kifejtése:

1. Adminisztráció végzése

Célja az alapvető pénzüggyi és az adminisztrációs fogalmak és összefüggések megismerése.
Az idegenvezető hallgató a modul ismeretanyagának elsajátítását követően képes lesz: informatikai programokat alkalmazni, irodatechnikai eszközöket használni, ellátmányt kezelni, elszámolni a bevétellel és a programgazdával, bizonylatolni a pénzforgalmat, statisztikát készíteni, kontrollálni, közönséges banki műveleteket végezni, szigorú számadású nyomtatványokat kezelni, ismerni a jegyzőkönyvek tartalmi és formai elemeit, információt gyűjteni, problémákat megoldani és hibákat elhárítani.

2. Kommunikációs tevékenység gyakorlása

Célja, hogy a hallgató elsajátítsa az idegenvezetés szakmai alapjait, képes legyen turisztikai programok vezetésére belföldön és külföldön egyaránt. Megismerje az idegenvezetéshez nélkülözhetetlen képességeket és a legfontosabb szakmai szempontokat, ami alapján önállóan tevékenykedhet.

3. Idegenvezetői adminisztrálás

Célja: megismertetni az idegenvezető hallgatóval azokat a háttérismereteket, melyek a felkészüléshez szükségesek, megmutatja, hogyan és miképp találja meg az idegenvezető a megfelelő információt az adott témához, milyen kérdéseket tegyen fel a referensnek és mit várhat el tőle (forgatókönyv), hogyan ellenőrizze az igénybe vett szolgáltatásokat, milyen formákat használhat fel saját továbbképzésére.

4. Idegenforgalom elméletn(Országismeret, Vendéglátás ismeret)

Célja, hogy az idegenvezető-képzésben résztvevők megismerjék a szállásadás és a vendéglátás komplex szolgáltató tevékenységét, mégpedig elsődlegesen – ahol csak lehet – a vendég elégedettségét céljának tekintő üzemeltető szemével vizsgálva a tevékenységet. Ennek megfelelően a tantárgy struktúrája azt a logikai sorrendet igyekszik követni, ami a motivált állapotú vendég szálláshely/vendéglátó üzlet-választásától a számla kiegyenlítéséig, a vendég távozásáig terjed. Bár a szálláshelyek többségében üzemel valamilyen vendéglátó üzlet, a tantárgy – vendéglátással foglalkozó – fejezetei és leckéi a szálláshelyektől függetlenül működő vendéglátóhelyek tevékenységének megismerésére is alkalmasak.
A tananyag Országismeret című része áttekintő képet ad Magyarország turisztikai vonzerejéről, az idegenforgalommal összefüggő legfontosabb fogalmakról, tendenciákról. Ismerteti az ország kultúrtörténeti értékeit, igyekszik naprakész információkat közölni a gyorsan változó környezetről.
A tananyag tanulásának célja, hogy a leendő, turizmusban dolgozó szakember naprakészen ismerje hazánk turisztikai vonzerejét és turisztikai adottságait.

5. Idegenvezetés gyakorlata

Gyakorlati modul amely során a buszos és a gyalogos városnézésekre és vezetésekre kerül sor, magyar és idegen nyelven.
Az idegenvezető tanfolyammal rokon szakképesítések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése