Te milyen OKJ-s képzésnek látod értelmét?

Magasak a felvételi ponthatárok 2012 -ben? Milyen szakmát válasszak? Az emberek többsége nehezen dönt.

Amikor szakmát választunk mit érdemes mérlegelni? Mi legyen a prioritás? Olyan képzésre menjek, melyet ha elvégzek, jók a kereseti lehetőségek? Vagy inkább olyan képzést érdemes választani-különösen a mai munkanélküliségtől sújtott világban- amit ha elvégzek, viszonylag könnyen el fogok tudni helyezkedni (még ha a várható fizetés kevés is)? Esetleg menjek a többség után, és tanuljak valamilyen divatszakmát? Vagy csak az elhivatottság számít? Ti mit gondoltok
milyen OKJ-s képzést érdemes választani?

Egyáltalán érdemes-e OKJ-s tanfolyamot végezni?

Ezen az oldalon ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Ha a felvételi ponthatárokat 2012 -ben nem sikerül elérned, vagy a drasztikus létszámcsökkentés miatt nem szeretnél a felsőoktatásban továbbtanulni, akkor érdemes elgondolkodni egy államilag támogatott OKJ-s képzésen!

Ha ide kattintasz: META SZAKKÖZÉPISKOLA, több mint 20 OKJ képzés közül választhatsz!


A konkrét tanfolyamokkal kapcsolatos megjegyzéseket az adott tanfolyamhoz is írhatjátok, az általánosabb (szakmaválasztás, iskolák stb.) pedig ide-KATT!



META SZAKKÖZÉPISKOLA, ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT OKJ-S KÉPZÉSEK


2010. május 27., csütörtök

Hiányszakmák 2010

Melyik szakmák minősülnek 2010-ben hiányszakmának?

Minden régióban meghatározták azt a tíz-tíz szakmát, amelynek elsajátítását szakiskolai ösztöndíjjal támogatják.


Valamennyi régióban hiányszakmának számít a kőműves, a gépi forgácsoló, a hegesztő és az ács-állványozó. Ezekben a szakmákban kb. nyolcezer diák tanul. Országosan 11 szakmacsoport van, úgy mint gépészet, építészet, elektronika, vendéglátás, idegenforgalom, szociális szolgáltatások, faipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, közlekedés, könnyűipar és egészségügy. A csoportokon belül 24 szakképesítés az ösztöndíjra jogosító, vagyis a gazdaság által igényelt képesítések közé tartozik - ezek területi megoszlásában jelentős eltérések tapasztalhatók.

Minden régióban 2010. február 1-től indul a szakiskolai ösztöndíj fizetése. Alanyi jogon azok a diákok részesülnek tanulmányi ösztöndíjban, akik az adott régióban a gazdaság által igényelt szakmát tanulnak, és félévi tanulmányi átlaguk meghaladja a 2,5-öt. Így mintegy 15 ezer tanuló számára válik elérhetővé a juttatás. A regionális fejlesztési és képzési bizottságok évente határozzák meg a következő tanévekre vonatkozó támogatott szakmákat. Első alkalommal 2010-ben január 15-ig hozták meg döntéseiket, a további években szeptember 30-ig döntenek.

A februári bevezetéskor az ösztöndíj mértéke egységesen havi tízezer forint lesz, amely a nyári hónapokra is jár. A 2010/2011. tanévtől azonban az ösztöndíjat már differenciáltan, a tanulmányi eredmény függvényében állapítják meg félévente. Az ösztöndíj mértéke: 2,51-3-as átlag között 10 ezer forint, 3,1-3,5-es átlagnál 15 ezer, 3,6-4-es átlag között 20 ezer, 4,1-4,5-ös átlag között 25 ezer, 4,6-5 átlag közötti tanulmányi eredmény esetén 30 ezer forint. Akinek a tanulmányi eredménye nem éri el a 2,5-es átlagot, netán lemorzsolódás fenyegeti, vagy tanulási nehézségekkel küzd, az fejlesztésben részesül. A tanárok a különmunkáért felzárkóztatási pótlékot kapnak. Az ösztöndíj folyósítása független a többi tanulói juttatástól, így például a tanulószerződés alapján járó összegtől is.

Az ösztöndíjrendszer bevezetéséhez 2010-ben 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre a Munkaerőpiaci Alap képzési alaprészéből. Az ösztöndíj kifizetéséhez szükséges forrás mellett a lebonyolítási feladatokra az iskoláknak 2%-os lebonyolítási költséget biztosítanak. A minisztérium becslése szerint az ösztöndíjrendszernek köszönhetően a gazdaság által igényelt szakmákban rövid időn belül mintegy 10%-kal, hosszabb távon még nagyobb arányban nőhet a tanulók száma.

A tíz-tíz támogatott szakma régiónként

Közép-magyarországi régió: kőműves, villanyszerelő, gépi forgácsoló, festő-mázoló-tapétázó, elektronikai műszerész, ács-állványozó, hegesztő, hűtő- és klímaberendezés-szerelő, burkoló és géplakatos.

Észak-magyarországi régió: szakács, hegesztő, kőműves, villanyszerelő, gépi forgácsoló, festő-mázoló-tapétázó, géplakatos, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, mezőgazdasági gépkarbantartó és ács-állványozó.

Észak-alföldi régió: szociális gondozó, kőműves, szerkezetlakatos, villanyszerelő, hegesztő, gépi forgácsoló, húsipari termékgyártó, ács-állványozó, ápolási asszisztens és gazda.

Dél-alföldi régió: kőműves, bútorasztalos, gépi forgácsoló, hegesztő, szerkezetlakatos, burkoló, húsipari termékgyártó, ács-állványozó, épületgépészeti csőhálózat-szerelő és szabó.

Közép-dunántúli régió: bútorasztalos, gépi forgácsoló, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, kőműves, villanyszerelő, hegesztő, ács-állványozó, lótartó és -tenyésztő, szerszámkészítő és ápolási asszisztens.

Nyugat-dunántúli régió: szakács, gépi forgácsoló, szerkezetlakatos, szociális gondozó, hegesztő, szabó, kőműves, szerszámkészítő, agrárgazdasági gépszerelő és ács-állványozó.

Dél-dunántúli régió: kőműves, karosszérialakatos, villanyszerelő, gépi forgácsoló, burkoló, ács-állványozó, hegesztő, szerszámkészítő, gazda és elektronikai műszerész.

A támogatott szakmák köre országosan összesítve
(Az egyes szakmák nem feltétlen támogatottak minden régióban.)

- agrárgazdasági gépszerelő
- ápolási asszisztens
- burkoló
- bútorasztalos
- elektronikai műszerész
- épületgépészeti csőhálózat-szerelő
- festő-mázoló-tapétázó
- gazda
- gépi forgácsoló
- hegesztő
- ács-állványozó
- géplakatos
- húsipari termékgyártó
- hűtő- és klímaberendezés-szerelő
- karosszérialakatos
- kőműves
- lótartó és -tenyésztő
- mezőgazdasági gépkarbantartó
- szabó
- szakács
- szerszámkészítő
- szociális gondozó
- villanyszerelő
- szerkezetlakatos
Érdemes ezeket tanulni, vagy nem véletlenül hiányszakmák?


Ajánlott tanfolyamok: biztonsági őr tanfolyam, fogászati asszisztens képzés, gyógyszertári asszisztens képzés, idegenvezető tanfolyam, kereskedő-boltvezető tanfolyam, kisgyermekgondozó, nevelő képzés, mérlegképes könyvelő tanfolyam, pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam, targoncavezetői tanfolyam, társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó tanfolyam, óvodai dajka képzés,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése